Маратонът на Стандарт в страната продължава в понеделник, 3 декември, в

...
Маратонът на Стандарт в страната продължава в понеделник, 3 декември, в
Коментари Харесай

Маратонът на Стандарт продължава в Свиленград

Маратонът на " Стандарт " в страната продължава в понеделник, 3 декември, в Харманли и Свиленград. Двата града в Хасковска област стават домакини на неповторимите изложения " 10 аргументи да остана в моя Харманли " и " 10 аргументи да остана в моя Свиленград. По 10 големи фотопана ще показват преобразяването на двата града. Инициативите са стъпки № 6 и 7 от най-новата акция на вестника " Моят град ". Тя потегли през септември от Благоевградска област, продължи през октомври в Бургас. Целта на обиколките ни в страната е да даваме на хората най-малко по 10 аргументи да останат в родния си град.

Домакин на събитието в Харманли, което ще се състои сутринта, е кметът на града Мария Киркова. Културният център на Харманли ще събере представители на властта, бизнеса, научните среди и общественици за откриването на изложбата и отличаването на хората, които дават мотив за горделивост на съгражданите си. Всяко от  фотопаната в Харманли показва самодейност или обект дали мотив за горделивост на локалните поданици. На първо място са спортните начинания на града. Две от паната показват реконструкцията на Спортен комплекс „ Хеброс " и построяването на спортни площадки в града. Сред обновените обекти, с които Харманли се гордее, са учебно заведение " Отец Паисий ", построяването на три нови паркинга, санирането на блокове. Специален акцент в изложбата е подложен на съхраняването на традициите в Харманли. Фестивалът „ На Хармана “ се провежда за втора поредна година в партньорство на Община Харманли и Сдружение „ Бизнесът за Харманли ”. Фестивалът дава нов живот на забравени традиции и ритуали и пази тези дребни неща, които оставят дълбока следна в българския дух и еднаквост. Специално място във фестивала намират атрактивните спектакли пресъздаващи достоверни национални традиции като „ гроздобер “, „ вършеене на житото “, антични бойни умения и старинни ритуали. Изложбата показва и грижата на общината за хората в неравностойно състояние. В Харманли към този момент има Дневен център за поддръжка на деца с увреждания и техните фамилии „ Надежда ”.  На  тържествена гала ще бъдат отличени хората от Харманли, които с гения, достиженията и своята отдаденост са горделивост за града. Наградите са в шест категории - спорт, сигурност, просвета, обучение, стопанска система и винопроизводство. Сред номинираните е лекоатлетът деец Кольо Налбантов, който се върна с два сребърни медала и един бронзов от 
Балканиадата за ветерани (70–75 години) в град Целе, Словения. В категория " Култура " е номинирана Галина Христова, художествен  началник на танцовите сформира „ Хорищенци “ и „ Хорищенче “, както и на Танцов клуб „ Гергана “. Вече 32 години Христова предава на децата в Харманли магията на националните танци. От 8 години преподава и в Свиленград. Голямата горделивост на града е Мария Милкова, която е в 11 клас, само че владее дотам историята, че е формалният екскурзовод в учебния музей на своето СУ „ Неофит Рилски “.

Следобед пътуващата изложба на " Стандарт " стопира в Свиленград .

Домакин на събитието в Спортната зала е кметът Георги Манолов. Специален акцент в изложбата " 10 аргументи да остана в моя Свиленград " е подложен на признака на града -  Стария мост на река Марица. Благодарение на общината паметникът с  национално значение възвърна по европейски план за над 1 млн. евро своя достоверен образ. Днес 500-годишният каменен мост е една от туристическите атракции на Свиленград. Паната показват превръщането на
обновената общинска библиотека в културно средище на Свиленград и откриването на първия в България монумент на огромния пълководец ген. Никола Иванов - командирът на Втора българска войска, освободила Свиленград и Тракия в Балканската война. Сред гордостите на града е новото съоръжение на Многопрофилната болница за интензивно лекуване в Свиленград, която е една от най-модерните в Южна България. В нея се лекуват хората от Свиленград, Любимец, Тополовград и Ивайловград.Специално внимание в изложбата е отделено на Свиленград като модернист в опазването на околната среда. Общината е първата в България, която взаимно с компания " Екопак " стартира  разделно събиране на боклуци по системата от врата до врата - т.е. непосредствено от домовете на хората. На 1000 семейства имат жълти контейнери за разделно изхвърляне на хартиени и пластмасови боклуци. 
На тържествена гала и в Свиленград ще бъдат отличени хората, които с делата си дават мотиви за горделивост на града. В категория " Икономика " е номинирана компания Глобъл Гейм Груп ООД. Тя е най-големият вложител в общината и способства за превръщането на Свиленград в атрактивен туристически център на международно равнище. Градът изключително се гордее с отличните резултати на своето Първо главно учебно заведение „ Иван Вазов ”. То е първоприемник на първото класно учебно заведение в Свиленград и от 1933 година носи името на Иван Вазов, който в младостта си е бил  преподавател в Свиленград. В категория " Спорт " номинацията справедливо е за Иванка  Миткова – състезател, треньор, преподавател по физическо образование и спорт. Тя основава Спортен клуб „ Изида – Свиленград ”, създава  Гимнастическо сдружение ”Юнак ”, към този момент 15 години води летни  курсове по плуване, провежда тренировки по аеробика, тае-бо и фитнес. По традиция " Стандарт " подарява на градовете фотоизложбата за тях.

Паната  ще бъдат изложени на специфични места в Харманли и Свиленград, с цел да могат жителите и гостите на градовете да видят преобразяването им.
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР